ST HELENA                                                                                                15 - 19 januar 2001


OPP
1 Ankomst Tonga
2 Syklonen Mona
3 Vava'u
4 Til havs mot Fiji
5 Suva og Vuda Point
6 Den store grisejakten
7 Malolo Lailai
8 New Caledonia
9 Tjibao
10 -17 mai
11 Korallhavet
12 GB Reef -del en
13 Rideturen
14 Seilas 'down under'
15 GB Reef -del to
16 Gjester ombord
17 Ashmore Reef
18 Christmas Island
19 Cocos Keeling
20 det Indiske hav
21 Mauritius til Afrika
22 Ososo på safari
23 Durban til Håbet
24 Jul i Cape Town
25 St Helena
26 Sydatlanteren
27 Ekvator og karneval
28 Karibbien - del 1
29 Karibbien - del 2
30 Veien til Azorene
31 Irland og Skottland
32 Ved veis ende
Hvorfor
Genesis og litt til
OSOSO_WORLD

 

Fire hundre og nittini år etter at den Portugisiske admiralen João da Nova dumpet bort i vulkanøya for første gang kan S/Y OSOSO bekrefte at navigasjonssystemet ombord virker og at St Helena ligger der den skal, midt i Syd Atlanteren. Etter elleve late dager til havs med bading og autopilot blir ankomsten mot de stupbratte klippeveggene gjort i ly av nattemørket. Kartet vårt er fra 1920 og ikke helt satellitt vennlig så vi stoler derfor mer på ekkolodd og øyne når vi legger til i Jamestown under stjernehimmelen, det eneste stedet på øya hvor man kan komme i land med alle lemmene inntakt. Og godt var det. Etter at vi har kastet anker og vi kontrollerer posisjonen mellom GPS og kart så hevder dette hårdnakket at vi sitter og tar vår velfortjente ankerdram på en fjelltopp inne på land. Man skal passe seg!


Vi har heist Union Jack i en av Englands siste kolonier. Det Engelske Øst Indiske kompani kom som sedvanlig etter tid og stund til øya og overtok den i 1659 som et strategisk punkt på ferden til krydderland. Som ellers i verden så sendte engelskmennene og hollenderne kanonkuler frem og tilbake mellom seg for å se hvem som hadde retten til å eie øya og igjen vant engelskmennene. Livet gikk ganske greit på øya frem til noen gravde ut Suez kanalen i 1869 og det ble slutt på å seile den lange veien rundt Kappet. Nå kommer fraktebåten en gang i måneden fra England og Cape Town og uten noen flyplass på øya er det smått med besøkende og det leves en heller isolert tilværelse. Befolkningen på 5600 er en blanding av Europeere, Afrikanere og Asiater som har hatt seg med hverandre opp gjennom årene med den følge at St Helenere ser ut som, tja, som St Helenere. 

Trykk for kart over Sydatlanteren
Sydatlanteren

St Helena ble verdenskjent da Napoleon Bonaparte ble sendt her i frivillig eksil etter at Waterloo ble hans Waterloo. Fra 1815 til 1821 satt han her med ett mini hoff på 45 mann (han var tross alt ex.keiser,) mens engelskmennene passet på at han ikke dro tilbake til Frankrike og nye erobringer. Vi drar rundt på sightseeing med vår lokale taxiguide og får besøkt hans siste tilholdssted og kan ikke annet enn å undres over hvordan man føler det når man går fra å være keiser av kontinental Europa og Egypt til å kontrollere en rosehage på en stein midt i havet. Det gikk nok mye i MERDE, MERDE, MERDE! Vår guide er leksikonnett selv og kan opplyse oss om at ja, fortet er gammelt og ja, det dyrkes ett eller annet inne på øya og nei, hun vet ikke hvordan de egentlig overlever her mens vi humper rundt i veteranbilen hennes, en tyggisreparert Escort fra alders tid. Vi hilser på skilpadda Jonathan som er 150 år gammel, kontemplerer på Napoleons grav og så er det ikke så meget mer å finne på annet enn å gjøre som befolkningen;  ta det med ro. Dette faller seg ganske naturlig etter at vi med blodsmak i munnen og krampe i seilerleggene bestiger 'Jacobs Ladder', øyas torturinstrument nummer en, en trapp med 699 trinn som går rett til værs. Courtesy of the royal engineers.


Nordmenn overalt

En del av oppholdet tilbringes på Annas kafe hvor seilere har lagt igjen vitnesbyrd om sitt opphold og vi legger igjen våre penger. Her dumper vi borti herr og fru Løken fra Norge som bor på øya fire måneder i året og gir pondus til slagordet om at verden ikke er stor. På øyas museum henger store skilt med det Kongelige Norske Konsulat påmalt og vitner om norske interesser i området da hvalfangerne dro sydover til Bouvetøya og rundtomtkring for å harpunere og drikke rom. Bildet under er ett forslag til frimerke for å markere den store norske vitenskapelige ekspedisjonen til Tristan da Cunha, 1500 mil lenger syd, i 1927. Nordmennene fikk adgang til øya hvis de lovte dyrt og hellig å holde seg borte fra øyas kvinner da de ikke ville risikere å få sine naturessurser ødelagt av Ola fra Sandefjord med følge. 

Men vi må videre. Fernando de Noronha og Brasil er over horisonten og om ett par uker skal vi få prøvd ut vår ikke eksisterende Portugisisk når vi spør om å få lov til å ankre opp på en øy hvor dette egentlig ikke er lov. Que? No habla ingles!


OPP ] 1 Ankomst Tonga ] 2 Syklonen Mona ] 3 Vava'u ] 4 Til havs mot Fiji ] 5 Suva og Vuda Point ] 6 Den store grisejakten ] 7 Malolo Lailai ] 8 New Caledonia ] 9 Tjibao ] 10 -17 mai ] 11 Korallhavet ] 12 GB Reef -del en ] 13 Rideturen ] 14 Seilas 'down under' ] 15 GB Reef -del to ] 16 Gjester ombord ] 17 Ashmore Reef ] 18 Christmas Island ] 19 Cocos Keeling ] 20 det Indiske hav ] 21 Mauritius til Afrika ] 22 Ososo på safari ] 23 Durban til Håbet ] 24 Jul i Cape Town ] [ 25 St Helena ] 26 Sydatlanteren ] 27 Ekvator og karneval ] 28 Karibbien - del 1 ] 29 Karibbien - del 2 ] 30 Veien til Azorene ] 31 Irland og Skottland ] 32 Ved veis ende ] Hvorfor ] Genesis og litt til ] OSOSO_WORLD ]